Στον Ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ, παραδοσιακά την Κυριακή πριν την Καθαρή Δευτέρα, κάνουμε ένα πικ νικ στη Σουρβιά, ένα σημείο που δεσπόζει στο φαράγγι του Μυλοπόταμου. Ένα από τα εδέσματα είναι και το χταποδάκι ξυδάτο. Μια επιλογή νόστιμη, εύκολη να μεταφερθεί και εύκολη να φαγωθεί, ακόμη και με μια οδοντογλυφίδα.
Ουσιαστικά η παρασκευή είναι απλή! Ξεκινάει μαγειρεύοντας το χταπόδι στο ζουμί του και στο τέλος το κόβουμε και το ολοκληρώνουμε προσθέτοντας ξύδι και λάδι.
Υλικά
3 – 4 φρέσκα Χταποδάκια
2 δαφνόφυλλα
Ξύδι από σταφύλι φράουλα, παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα χταποδάκια (αφαιρούμε το περιεχόμενο της κοιλιάς και το στόμα), αν δεν μας το έχει καθαρίσει ο ψαράς. Τα βάζουμε ολόκληρα σε πλατειά & ρηχή κατσαρόλα χωρίς τίποτε, σε δυνατή φωτιά.
Μόλις πάρουν βράση, βγάζουν το ζουμάκι τους και βράζουν σε αυτό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα δαφνόφυλλα και βράζουμε έως ότου μαλακώσουν εντελώς.
Αφήνουμε να κρυώσουν, τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια.
Τα βάζουμε σε ένα τάπερ ή γυάλινο βάζο, προσθέτοντας και τα δαφνόφυλλα. Συμπληρώνουμε με το ξύδι μας (από το τοπικό σταφύλι φράουλα) έως τα ¾ του βάζου και ελαιόλαδο έως πάνω.
Ανακινούμε ανά διαστήματα και έχουμε ένα πολύ ωραίο μεζέ!
Συνοδεύεται απαραιτήτως με τσίπουρο, ρακή ή ούζο.
Το ζουμί του χταποδιού, που περίσσεψε, το κρατάμε. Έχει πολλές μαγειρικές χρήσεις.
Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε ένα ριζότο θαλασσινών, ή για να νοστιμίσουμε ζυμαρικά, ρύζι, κλπ.
Μια πιο ακραία πρόταση είναι να το προσθέσουμε σε μια πατατοσαλάτα, ή σε μια σκορδαλιά.
* Περισσότερες πληροφορίες για τα προιόντα ΑΜΑΝΙΤΑ στο: http://amanitaproducts.blogspot.com
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ
Αν και ‘καμπίσιος’ στην καταγωγή, από την ενασχόλησή μου με τα γαστρονομικά και τους Μυτιληνιούς φίλους, ξέρω κάποια μυστικά σχετικά με το χταπόδι:
- · Ο τόπος προέλευσης του χταποδιού παίζει σημαντικό ρόλο για την νοστιμιά του. Από τα αλμυρά χταπόδια της Αίγινας, στα ανάλατα των λιμνοθαλασσών, έως τα εντελώς άνοστα εισαγόμενα.
- · Το χταπόδι, ποτέ, μα ποτέ δεν το κόβουμε πριν το μαγειρέψουμε! Στο εσωτερικό του κάθε πλοκαμιού υπάρχει ένας σωλήνας γεμάτος υγρό. Αν το κόψουμε, το υγρό φεύγει και το χταπόδι μας γίνεται σόλα ή τσίχλα. Αν θέλουμε μικρότερη ποσότητα, τότε μπορούμε να το διαιρέσουμε τραβώντας ανάμεσα στα πλοκάμια, ώστε να διαιρεθεί σε ολόκληρα πλοκάμια.
- · Ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε ένα τρυφερό και λαστιχωτό ψητό χταπόδι είναι να το αφήσουμε κρεμασμένο στον ήλιο μια – δυο ημέρες.
- · Προσοχή στον υπολογισμό της ποσότητας. Το χταπόδι με όποιο τρόπο και να μαγειρευτεί μαζεύει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου