'Παράδοση είναι να δημιουργείς και μάλιστα εκ του μηδενός' Διονύσης Σαββόπουλος

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΒΟΥΝΗΣΙΑ ΣΑΛΤΣΑ ΑΜΑΝΙΤΑ


Στο βασικό πανανθρώπινο ερώτημα 'τι θα φάμε σήμερα;', απαντώ μακαρόνια με σάλτσα άγριων μανιταριών ΑΜΑΝΙΤΑ.
Ανοίγω το ντουλάπι μου, παίρνω ένα βαζάκι και έχω σε ένα τέταρτο μια γευστική μακαρονάδα.
Ας δούμε όμως πως έγινε η σάλτσα μας, το Φθινόπωρο, όταν οι καρποφορίες των άγριων μανιταριών στο Πήλιο είναι πλούσιες!

Η ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ BOSCAIOLA

BOSCAIOLA σημαίνει στα Ιταλικά βουνήσια.

Κατ’ αρχήν να δούμε ποια μανιτάρια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη σάλτσα μας.
Βωλίτης (ο βασιλιάς!). Χοντρούλης (οι ιταλοί τον λένε porcini – γουρουνάκι!), αρωματικός με πλούσια γεύση.


Γουργουλιάνα (η ψηλολιγνη!). Ντελικάτη, γευστική, συνεκτική.


Αρνάκια (τα πονηρούλια!). Μικρά, τραγανά, πιπεράτα.


ΤΑ ΥΛΙΚΑ
Άγρια μανιτάρια (καλύτερα από ένα είδος, η ποικιλία ανακατεύει τα αρώματα & τις υφές)
Σάλτσα ντομάτα, Ελαιόλαδο, Τσίπουρο, Μαιντανό, Κρεμμύδι, Σκόρδο, Φασκόμηλο, Δεντρολίβανο, Ρίγανη, Καυτερή πιπεριά, Αλάτι, Πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ  

Βουρτσίζουμε τα μανιτάρια για να φύγουν χώματα ή φύλλα. Τα κόβουμε σε κομμάτια μεγέθους ζαριού.
Κόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μυρωδικά σε ψιλά κομμάτια.
Σε μια πλατειά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα μανιτάρια. Τα στριφογυρίζουμε, με ξύλινη κουτάλα, προσεκτικά για να αποβάλουν τα πολλά υγρά. Προς το τέλος ρίχνουμε και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μυρωδικά. 


Σβήνουμε με ένα ποτηράκι τσίπουρο. Όταν εξατμιστούν τα πολλά υγρά προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτα, μια καυτερή πιπεριά και αλατοπίπερο. 


 Βράζουμε αρχικά σε δυνατή φωτιά και μετά σε σιγανή. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλάτι. Βράζουμε έως ότου η σάλτσα δέσει και γίνει πηχτή. Το καταλαβαίνουμε γιατι τα μανιτάρια δεν πάνε στον πάτο, αλλά κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλη τη σάλτσα.


Για να διατηρήσουμε τη σάλτσα μας για ένα χρόνο τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, όπως είναι καυτή.



ΧΡΗΣΕΙΣ
Έχουμε μια έτοιμη για χρήση σάλτσα, που περικλείει τα αρώματα του βουνού! Και ποιού βουνού! Του Πηλίου!

  • Σάλτσα για τα μακαρόνια. Την αραιώνουμε με σάλτσα ντομάτας, ζεσταίνουμε και περιχύνουμε τα μακαρόνια μας με αυθεντική βουνήσια απόλαυση!
  • Σάλτσα για πίτσα. Απλώνουμε τη σάλτσα μας πάνω σε βάση πίτσας, ρίχνουμε τριμμένο τυράκι και φουρνίζουμε!
  • Μεζεδάκι. Βάζουμε τη σάλτσα πάνω σε παξιμαδάκια.
  • Ντιπ (ελληνικά;). Βάζουμε τη σάλτσα μας σε μπωλάκι και την ‘παπαρώνουμε’ με ψωμάκια ή κριτσίνια.
 * Περισσότερα για τα προιόντα ΑΜΑΝΙΤΑ στο: http://amanitaproducts.blogspot.com
 
 

3 σχόλια:

  1. εχω πτυχιακη για μανιταρια και με ξεσηκωνεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μανιτάρια κοκκινιστά, θα τα έλεγα!
    Ότι καλύτερο για συνοδευτικό ζυμαρικών!
    Και με αυτές τις γεύσεις......
    Όχι σαν τα κατεψυγμένα που κάνω εγώ (που να βρω τέτοιες ποικιλίες, μέσα στα τσιμέντα).
    Άσε που δεν τα γνωρίζω και τα φοβάμαι, αν και βρίσκω πολλά στις Φθινοπωρινές πεζοπορίες στον Όλυμπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή