'Παράδοση είναι να δημιουργείς και μάλιστα εκ του μηδενός' Διονύσης Σαββόπουλος

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΜΙΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Η παρακάτω συνταγή απέτυχε να διακριθεί στο διαγωνισμό του περιοδικού 'Γαστρονόμος' της Καθημερινής. Τώρα μπορώ να σας την φανερώσω......

ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΣΠΕΤΖΟΦΑΙ

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
Πηλιορείτικο λουκάνικο μια θηλιά
4 Πράσα
8 μέτριες Πατάτες
Σέλινο ένα ματσάκι
Σάλτσα ντομάτας 1 κουτί
Καυτερή πιπεριά ξερή
Αλάτι, πιπέρι, λάδι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λουκάνικο, κομμένο σε ροδέλες, με λίγο ελαιόλαδο. Το γυρίζουμε και από τις 2 μεριές να ροδίσει.


 Κόβουμε τα πράσα, το σέλινο και τις πατάτες σε μέτρια κομμάτια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Τα γυρίζουμε με μια ξύλινη κουτάλα να τσιγαριστούν ελαφρά.


Σβήνουμε με τη σάλτσα ντομάτας αραιωμένη με ένα ποτήρι νερό. Προσθέτουμε την κόκκινη πιπερίτσα (σπέντζα), αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε μέχρι να μελώσει (περίπου 30’).



ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Το σπετζοφάι είναι ένα τυπικό καλοκαιρινό φαγητό του Πηλίου, μια σοφή συνταγή της πηλιορείτισσας νοικοκυράς για μόλις επέστρεφε από τις δουλειές, που συνδυάζει τα εν αφθονία καλοκαιρινά υλικά (πιπεριές, ζαρζαβατικά), με το λουκάνικο σαν πηγή πρωτεΐνης και το λίγο χρόνο που χρειάζεται για την εκτέλεσή του.



Το χειμωνιάτικο σπετζοφάι, προέκυψε αφενός από την αγάπη μας για το Πήλιο και τις γεύσεις του και αφετέρου από την ανάγκη μας για ένα γρήγορο φαγητό το χειμώνα που να συνδυάζει πρωτεΐνες και ζαρζαβατικά με σεβασμό όμως στην εποχικότητα των υλικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου