'Παράδοση είναι να δημιουργείς και μάλιστα εκ του μηδενός' Διονύσης Σαββόπουλος

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΠΕΤΑΜΕΝΟ ΚΡΕΑΣ

Το Πάσχα ετελείωσε. Τα υπολείμματα από το αρνάκι ή το κατσικάκι κείτονται μέσα στο τάπερ σαν παραπεταμένοι φτωχοσυγγενείς. Ανοίγεις το ψυγείο και πέφτεις συνέχεια πάνω τους. Όχου πάλι κρέας! Το βαρέθηκα!

Υπάρχουν πολλές λύσεις για το πρόβλημα αυτό, πολύ περισσότερο σήμερα, που λόγω κρίσης το να πετάς φαγητό  είναι  ανεπίτρεπτο. Σήμερα θα σας δώσω τη δικιά μου συνταγή:

ΒΟΥΝΙΣΙΟ ΡΥΖΟΤΟ AFTER ΠΑΣΧΑ

Βήμα πρώτο: Βγαίνουμε βόλτα στο βουνό και μαζεύουμε σπαράγγια. Αν δεν βρούμε μαζεύουμε άλλα γλυκά & αρωματικά χορταράκια, όπως μάραθο, παπαρούνες, τσουκνίδες, αγριόσκορδα,  κλπ). 

Βήμα δεύτερο: Μεταφερόμαστε στην κουζίνα μας. Καθαρίζουμε & ψιλοκόβουμε τα σπαράγγια ή τα χορταράκια. Ανασύρουμε τα υπολείμματα του κρέατος και τα ψιλοκόβουμε κι αυτά. Παίρνουμε ένα κρεμμύδι ξερό και μαντέψτε ……. το ψιλοκόβουμε κι αυτό. Αφού τελειώσουμε με τα ψιλοκοψίματα περνάμε στο …

Βήμα τρίτο: Βάζουμε ρηχή κατσαρόλα στη φωτιά με λάδι και αφού ζεστάνουμε ελαφρά, ρίχνουμε πρώτα το κρεμμύδι. Το τσιτσιρίζουμε λίγο. Προσθέτουμε τα σπαράγγια & τα τσιτσιρίζουμε κι αυτά. 

 
Τώρα ήλθε και η σειρά του ‘ταλαίπωρου’ αρνιού να τσιτσιριστεί. Κατόπιν προσθέτουμε το ρύζι (αρμπόριο ή καρναρόλι, ότι διαθέτει το φτωχό μας νοικοκυριό). Κατά τη διάρκεια όλου αυτού του τσιτσιρισμού, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.


Όταν όλο το μείγμα θερμανθεί για τα καλά, σβήνουμε με κρασί ή τσίπουρο (ότι περίσσεψε).  Προσθέτουμε ζεστό νερό και σιγοβράζουμε, συμπληρώνοντας νερό κατά τη διάρκεια, έως ότου γίνει. Δεν ξεχνάμε το αλατοπιπέρωμα. 


Προσέχουμε να μείνει al dente. Αν έχει περισσέψει λίγο σκληρό τυρί, το τρίβουμε και το ρίχνουμε στο τέλος.


Το αποτέλεσμα: Σίγουρα ανοιξιάτικο. Τα σπαράγγια ταιριάζουν με το ψητό μας, που κιαυτό έτρωγε χορταράκια  και με το ρύζι, δημιουργώντας  ένα νόστιμο συνδυασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου