'Παράδοση είναι να δημιουργείς και μάλιστα εκ του μηδενός' Διονύσης Σαββόπουλος

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΟΒΡΙΕΣ: ΒΛΑΣΤΑΡΙΑ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Οι Οβριές, κλασσικά βλαστάρια της Άνοιξης, στο Πήλιο είναι γνωστές με το όνομα 'βεργιά'. Αυτό το αναρριχώμενο φυτό ξεκινάει να βλαστάνει από τα τέλη Μαρτίου στα παραθαλάσσια μέρη και όσο προχωράει η Άνοιξη μπορεί να τη βρει κανείς έως ψηλά στο βουνό.
Από τις Οβριές τρώγονται τα τρυφερά βλαστάρια, μόλις ξεμυτίσουν από τη γη. Μοιάζει αρκετά με τα σπαράγγια και τις περισσότερες φορές τα βρίσκεις και τα δυο μαζί, σε χέρσα χωράφια ή στα όρια χωραφιών δίπλα σε δρόμους.
Τρώγονται με πολλούς τρόπους.
Πρώτα - πρώτα ωμές. Ποιός μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό και δεν θα τραγανίσει μερικές (τις πιο χοντρές) την ώρα που τις μαζεύει.
Ο πιο εύκολος σε ομελέτα (αναλυτικά η συνταγή παρακάτω).
Γίνονται υπέροχη βραστή σαλάτα, βράζοντας 5' σε αλατισμένο νερό. Σερβίρονται με λάδι και λεμόνι ή ξύδι. Απαραίτητα συνοδεύονται από σκόρδο ψιλοκομμένο ή στουμπισμένο. Οι μερακλήδες δεν πετάνε το νερό που έβρασε, αλλά το πίνουν συνοδεύοντας την πικράδα του με λεμόνι.
Μαγειρεύονται με κρέας, μαζί με άλλα χόρτα ή σκέτες.
Προστίθενται και στις χορτόπιτες.
Μετά το μάζεμα συντηρούνται αρκετές ημέρες σε βάζο με νερό.



ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΟΒΡΙΕΣ ΑΜΑΝΙΤΑ
Υλικά
1 μπουκετάκι τρυφερά βλαστάρια
3 αυγά
λίγο γάλα
ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε λάδι σε ένα τηγάνι και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται ρίχνουμε μια χούφτα χοντροκομμένα κομμάτια από βλαστάρια οβριάς.


 Τηγανίζουμε ελαφρά γυρίζοντας τα βλαστάρια στο τηγάνι.
Σε ένα μπωλ σπάζουμε τα αυγά, προσθέτουμε λίγο γάλα, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Το ρίχνουμε στο τηγάνι πάνω από τις οβριές.

 
Με το πιρούνι βοηθάμε το μείγμα να τηγανιστεί ομοιόμορφα.

 
Γυρίζουμε και ψήνουμε και από την άλλη μεριά.



Σερβίρουμε με χοντροκομμένο πιπέρι.


Μπορούμε να συνοδεύσουμε και με λευκό κρασί.
Οι οινογνώστες παρακαλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις του. Τι κρασί μπορεί να ταιριάζει με το συνδυασμό της απαλής γεύσης του αυγού και την πικράδα των βλασταριών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου