'Παράδοση είναι να δημιουργείς και μάλιστα εκ του μηδενός' Διονύσης Σαββόπουλος

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΧΤΑΠΟΔΙ ΓΙΑ ΠΙΚ ΝΙΚ

Στον Ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ, παραδοσιακά την Κυριακή πριν την Καθαρή Δευτέρα, κάνουμε ένα πικ νικ στη Σουρβιά, ένα σημείο που δεσπόζει στο φαράγγι του Μυλοπόταμου. Ένα από τα εδέσματα είναι και το χταποδάκι ξυδάτο. Μια επιλογή νόστιμη, εύκολη να μεταφερθεί και εύκολη να φαγωθεί, ακόμη και με μια οδοντογλυφίδα.
Ουσιαστικά η παρασκευή είναι απλή! Ξεκινάει μαγειρεύοντας το χταπόδι στο ζουμί του και στο τέλος το κόβουμε και το ολοκληρώνουμε προσθέτοντας ξύδι και λάδι.

Υλικά
3 – 4 φρέσκα Χταποδάκια
2 δαφνόφυλλα
Ξύδι από σταφύλι φράουλα, παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα χταποδάκια (αφαιρούμε το περιεχόμενο της κοιλιάς και το στόμα), αν δεν μας το έχει καθαρίσει ο ψαράς. Τα βάζουμε ολόκληρα σε πλατειά & ρηχή κατσαρόλα χωρίς τίποτε, σε δυνατή φωτιά. 


Μόλις πάρουν βράση, βγάζουν το ζουμάκι τους και βράζουν σε αυτό.


Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα δαφνόφυλλα και βράζουμε έως ότου μαλακώσουν εντελώς. 


 Αφήνουμε να κρυώσουν, τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια. 


Τα βάζουμε σε ένα τάπερ ή γυάλινο βάζο, προσθέτοντας και τα δαφνόφυλλα. Συμπληρώνουμε με το ξύδι μας (από το τοπικό σταφύλι φράουλα) έως τα ¾ του βάζου και ελαιόλαδο έως πάνω. 


Ανακινούμε ανά διαστήματα και έχουμε ένα πολύ ωραίο μεζέ!
Συνοδεύεται απαραιτήτως με τσίπουρο, ρακή ή ούζο.
Το ζουμί του χταποδιού, που περίσσεψε, το κρατάμε. Έχει πολλές μαγειρικές χρήσεις.
Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε ένα ριζότο θαλασσινών, ή για να νοστιμίσουμε ζυμαρικά, ρύζι, κλπ.
Μια πιο ακραία πρόταση είναι να το προσθέσουμε σε μια πατατοσαλάτα, ή σε μια σκορδαλιά.  

* Περισσότερες πληροφορίες για τα προιόντα ΑΜΑΝΙΤΑ στο: http://amanitaproducts.blogspot.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ
Αν και ‘καμπίσιος’ στην καταγωγή, από την ενασχόλησή μου με τα γαστρονομικά και τους Μυτιληνιούς φίλους, ξέρω κάποια μυστικά σχετικά με το χταπόδι:
  • ·        Ο τόπος προέλευσης του χταποδιού παίζει σημαντικό ρόλο για την νοστιμιά του. Από τα αλμυρά χταπόδια της Αίγινας, στα ανάλατα των λιμνοθαλασσών, έως τα εντελώς άνοστα εισαγόμενα.
  • ·        Το χταπόδι, ποτέ, μα ποτέ δεν το κόβουμε πριν το μαγειρέψουμε! Στο εσωτερικό του κάθε πλοκαμιού υπάρχει ένας σωλήνας γεμάτος υγρό. Αν το κόψουμε, το υγρό φεύγει και το χταπόδι μας γίνεται σόλα ή τσίχλα. Αν θέλουμε μικρότερη ποσότητα, τότε μπορούμε να το διαιρέσουμε τραβώντας ανάμεσα στα πλοκάμια, ώστε να διαιρεθεί σε ολόκληρα πλοκάμια.
  • ·        Ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε ένα τρυφερό και λαστιχωτό ψητό χταπόδι είναι να το αφήσουμε κρεμασμένο στον ήλιο μια – δυο ημέρες.
  •  ·        Προσοχή στον υπολογισμό της ποσότητας. Το χταπόδι με όποιο τρόπο και να μαγειρευτεί μαζεύει.

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΓΚΟΥΡΜΕ

Αρκετή συζήτηση έγινε γύρω από τη συνταγή της 'πατατοσαλάτας του φτωχογκουρμέ' που ανεβάσαμε χτες. Στο ερώτημα που έκανα σχετικά, στην ομάδα του fb 'wine plus' υπήρξε διχογνωμία!

Το πρόβλημα ήταν το ξύδι που περιέχει η συνταγή. Εφόσον ο φτωχογκουρμέ μας επιμένει στο ξύδι, τότε η μόνη επιλογή είναι να τη συνοδεύσει με τσίπουρο, καθώς '.... η δριμεία γεύση του ξυδιού δένει με την έντονη γεύση της αλκοόλης και τις πτητικές ενώσεις του τσίπουρου.'.  Ένα ωραίο παγωμένο τσιπουράκι, χωρίς γλυκάνισο, θα ήταν ότι πρέπει!!!

Τώρα αν προτιμάει το κρασί, θα πρέπει να κάνουμε μια δομική (;) αλλαγή! Να αντικαταστήσουμε στο 'περίχυμά' μας, το ξύδι με χυμό λεμονιού, καθώς '..... η οξύτητα του κιτρικού του λεμονιού, βρίσκει το ταίρι της στην "τρυγικο-κιτρική" οξύτητα ενός λευκού κρασιού.'.
Άρα μιλάμε σίγουρα για ένα λευκό κρασί και ειδικά ' ..... λευκό κρασί με ευχάριστη οξύτητα και τέλος, προσωπικά, θα επέλεγα ένα φρέσκο Ροδίτη, Σαββατιανό ή Ασύρτικο -δεξαμενής εννοείται- της ηπειρωτικής Ελλάδας.'.

Πολύ ωραία λοιπόν! 
Με μια μικρή παραλλαγή κάνουμε την πατατοσαλάτα μας κατάλληλη και για έναν οινόφιλο!

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Η ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΓΚΟΥΡΜΕ

Ήλθε η Άνοιξη! Είσαι γκουρμέ τύπος! Είσαι στο σπίτι και πεινάς!

Ανοίγεις τα ντουλάπια και βρίσκεις μόνο πατάτες!

Ανοίγεις το ψυγείο και βρίσκεις ένα ματσάκι  κρεμμυδάκια φρέσκα!

Αλλά καθώς είσαι γκουρμέ τύπος έχεις και ένα βαζάκι 'μουστάρδα εσπεριδοειδών ΑΜΑΝΙΤΑ'!

Πολύ ωραία! Παρθένο ελαιόλαδο, ξύδι, αλατάκι, πιπεράκι και φύγαμε.
Βάζουμε τις πατάτες σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και αρκετό χοντρό αλάτι (αν είναι βρώμικες τις πλένουμε λίγο να φύγουν τα χώματα).


Τις βράζουμε μισή ώρα με 3/4, τόσο ώστε να μαλακώσουν, αλλά να μην διαλύονται. Τις αφήνουμε να κρυώσουν. Έως ότου κρυώσουν ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.  Φτιάχνουμε και το ντρέσινγκ, ελληνικά να το πούμε 'περίχυμα'! Βάζουμε σε ένα δοχείο τη μουστάρδα εσπεριδοειδών ΑΜΑΝΙΤΑ, ξύδι, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Το χτυπάμε να ομογενοποιηθεί.
Καθαρίζουμε τις πατάτες από τα φλούδια και τα μαύρα στίγματα.


Παίρνουμε ένα γυάλινο μπωλ (να χαίρεται και το μάτι!). Ξεκινάμε κόβοντας τις πατάτες σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε μια στρώση πατάτες, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και ραντίζουμε με το περίχυμα μουστάρδας. 


Συνεχίζουμε στρώνοντας πατάτες και νοστιμίζοντας με τα κρεμμυδάκια και το περίχυμά μας. Όταν γεμίσει το μπωλ μας μέχρι πάνω, μπορούμε να το στολίσουμε με λίγη ρόκα ή έστω ρίγανη. 


Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αν έχουμε χρόνο αφήνουμε την πατατοσαλάτα στο ψυγείο για να ‘δέσουν’ οι γεύσεις και μυρωδιές!


Το παραπάνω έδεσμα σερβιρίστηκε στις 3 Μαρτίου στο ‘Σάββατο του Παραγωγού’ στην ΕΛΕΤ (ελληνική εταιρία περιβάλλοντος & πολιτισμού), όπου και τιμήθηκε δεόντως.








Περισσότερα για τα προιόντα ΑΜΑΝΙΤΑ στο http://amanitaproducts.blogspot.com/